Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi

Türkçe ve Matematik Dersleri İzleme Çalıştayı

2-3 Mayıs 2017 tarihleri arasında  gerçekleştirilen çalıştaya 19 kişi katıldı. 2 Mayıs Salı günü Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram Çetin ve Veri Analizi, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Kemal Bülbül’ün katılımı ile çalışmalara başlandı.
Türkçe ve Matematik Dersleri İzleme Çalıştayı

İlk olarak Daire Başkanı Kemal Bülbül tarafından proje, katılımcılara tanıtıldı. Daha sonra ölçme ve değerlendirmeyle ilgili genel kavramlar, test geliştirme süreci, ulusal ve uluslararası çalışmaların amaçlarına yönelik hususlar üzerinde duruldu. Bu bağlamda ilk günkü oturumlarda ölçme ve değerlendirmenin tanımı ve sınavların amaçları üzerine bilgiler verildi. Ayrıca alan uzmanları da kendi alanlarıyla ilgili açıklamalar yaparak katkı sağladı. Çalışmanın daha sonraki bölümünde ise bilişsel tanı modelleri üzerine katılımcılara bilgi verildi.

İkinci gün, öğretim programına dayalı konulara ilişkin niteliklerin tanımı ve bunlara ilişkin çıkarımların nasıl yapılacağı anlatıldı. Yine alan uzmanı öğretim üyelerinin kendi alanlarına ilişkin katkıları ile çalışmalara devam edildi. İkinci günün devamında Türkçe ve matematik alanlarında komisyonlar oluşturuldu. Komisyonlar, 5. sınıf öğretim programlarından yola çıkarak her iki alanda nitelik belirleme yöntemleri hususunda fikir alış-verişinde bulundu. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılan Matematik Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Eğitim Programları ve Öğretimi, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme alanlarında çalışmalarını yürüten akademisyenler komisyon çalışmalarında yer aldı.

Matematik komisyonu, 5. sınıf Matematik Öğretim Programı birinci döneme ait içeriği incelerken, Türkçe komisyonu, tematik yaklaşıma bağlı olarak 5. sınıf Türkçe Öğretim Programından hareketle bir yıl boyunca işlenecek tema ve kazanımları inceledi.

Yapılan incelemeler neticesinde, Bilişsel Tanılama Modeli temelli ölçme-değerlendirme süreçleri için “nitelikler (attributes)” belirlenmeye çalışıldı. Komisyon üyelerinin çevrim içi ortam yardımı ile iletişim hâlinde olabilmeleri ve fikir alışverişi yapabilmeleri sağlandı. Bir sonraki çalışmaya kadar çalışılması gereken konular üzerinde fikir alış-verişinin çevrim içi ortamda yapılan paylaşımlar yolu ile devam etmesi planlanarak çalıştay tamamlandı.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü Konya Yolu Üzeri Gazi Hastanesi Karşısı 06500 Teknikokullar / ANKARA - (0312) 413 46 00 / (0312) 413 46 01

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.